NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 18 december 2018 11:20

Voormalige Sovjet-Republieken in Spotlights

Nr25a Seminar news1Rusland, Kazachstan en Oezbekistan kwamen dinsdag 11 en woensdag 12 december 2018 voor het voetlicht dankzij een seminar van de Nederlandse landbouwraad in Moskou.

Naar Oezbekistan gaan onder meer machines voor het poten en rooien van aardappelen. De aardappelteelt, vallend onder de groenteteelt, en tuinbouw nemen gedrieën ongeveer 12 procent van de Oezbeekse landbouwproductie voor hun rekening.

De kansen voor de Nederlandse agrosector liggen in de gehele Oezbeekse aardappelketen. Zo neemt de behoefte aan mechanisatie toe als gevolg van het recente verbod op kinderarbeid.  Oezbekistan biedt ook kansen voor Nederlandse leveranciers van verwerkingsapparatuur en opslag.

Nr25a Seminar news2Kazachstan heeft het Noorse  model overgenomen. Het Noorse model houdt in dat Kazachstan zijn olieopbrengsten onderbrengt in fondsen. Uit die fondsen subsidieert de Kazachstaanse overheid de ontwikkeling van andere economische sectoren. Hiermee wil het land minder afhankelijk worden van de olieopbrengsten. De Kazachstaanse overheid stopt jaarlijks 240 miljoen euro in de ontwikkeling van de landbouw.

Voor de NAO was een bezoek aan het seminar van belang vanwege het nauwe contact met de Nederlandse landbouwraad in Moskou.

 

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Link naar de presentaties over Oezbekistan https://www.phaff.com/seminar-on-agro-food-in-uzbekistan/


Link naar de presentaties over Kazachstan en Rusland https://www.phaff.com/seminar-on-fruit-chain-in-russia-and-kazakhstan/