NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 04 december 2018 09:57

2 jaar Ketenproject Pootgoedkwaliteit

Nr24d ketenproject newsNajaar 2016 is vanuit de sector het initiatief gestart voor een gezamenlijk 3 jarig project ter verbetering van de pootgoed kwaliteit. Aanleiding voor het project waren de velen pootgoedklachten bij de consumptietelers waar we als gehele sector aan willen werken om dit te verbeteren. Dit project is opgestart vanuit verschillende partijen uit de sector, namelijk Agrico, Aviko, Farm Frites, HZPC, Kleinjans aardappelhandel, Lambweston, McCain, Meijer, Nedato. De NAO en VAVI faciliteren het project en LTO en NAV zijn bij het project betrokken in een adviesrol. De coördinatie van de uitvoering van het project ligt bij de NAK.

De twee belangrijke hoofdvragen binnen het project zijn:

1)  Het achterhalen welke factoren tijdens de teelt en bewaring effect hebben op de vitaliteit van de aardappel teneinde de pootgoedkwaliteit beter te kunnen vaststellen en/of te verbeteren 
2) Zijn zwakke partijen met een hoog risico op opkomstproblemen voortijdig te detecteren?

 

In de eerste twee jaar van het ketenproject zijn in elk jaar 50 partijen gevolgd van pootgoedteler tot consumptieperceel. Hierbij is veel informatie over teelthandelingen, bewaring e.d. verzameld en geanalyseerd. Na twee jaar kunnen we nog geen concrete conclusies trekken, maar we hebben wel een aantal aanwijzingen gevonden. Data-analyse geeft aanwijzingen dat er een mogelijk  verband is met de factoren  pootgoedvitaliteit, (latente) besmetting met Erwinia en het aantal rotte knollen in stresstest/klimaatkamer. Deze kenmerken verklaren uiteindelijk maar een beperkt deel van de variatie in opkomst op consumptiepercelen. Consumptiepercelen met dezelfde pootgoedherkomst kunnen namelijk erg verschillen in opkomst.

Het lijkt dat ‘de’ oorzaak van opkomstproblemen niet bestaat. De opkomstproblematiek wordt waarschijnlijk gedreven  door verschillende factoren met elk individueel relatief zwakke invloed ten opzichte van het totaal aan invloeden. In de eerste twee jaar is wel aangetoond dat er een voorspellende waarde ligt in een toets en de kans op opkomstproblemen. Dit is ook de reden dat in het 3e jaar van het ketenproject de focus zal komen te liggen op het uitwerken van een  voorspellende toets voor de opkomstklachten. Hiernaast hebben we ervaren dat omstandigheden na het tijdstip van afleveren van het pootgoed kunnen leiden tot grote verschillen in opkomst. Dit traject willen we ook in het derde jaar onderzoeken om hier meer inzicht in te krijgen.

Info: Dick Hylkema (voorzitter stuurgroep), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.