NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 04 december 2018 10:03

NAO bepleit NL rassen-pootgoed voor Indonesië

Nr24c delegatie news1In de week van 19 november heeft een grote fyto sanitaire en veterinaire delegatie uit Indonesië een bezoek gebracht aan Nederland. Het Indonesische team, onder leiding van Mrs. Sri Wiayabruw Yusuf, kwam onder andere hulp vragen bij de aanpak van de grote phythophthora problematiek. Hun voorstel was om met een groot project in te zetten op de ontwikkeling van een biologisch middel.

Nadat LNV had aangegeven dat Nederlandse een dergelijk project niet kon financieren, heeft de  NAO in een presentatie een aantal opties voor beheersing van phythophthora uit de doeken gedaan.

Tijdens de jarenlange strijd tegen phythophthora zijn diverse strategieën ontwikkeld, waaronder preventieve maatregelen, Beslissing Ondersteunende Systemen (BOS) en optimale spuitprotocollen. Gebleken is echter dat de veruit meest effectieve en tevens meest eenvoudige aanpak bestaat uit de introductie van resistente rassen. Momenteel biedt dat voor Indonesië weinig soelaas want sinds 2003 is de grens gesloten voor Nederlands pootgoed.

Nr24c delegatie news2Tijdens de discussie bleken de bezoekers uit Indonesië open en constructief aan te kijken tegen de mogelijkheden van Nederlandse rassen en pootgoed. Na 15 jaar van gesloten grenzen, lijkt dit een eerste voorzichtig signaal dat het onderwerp markttoegang voor Nederlands pootgoed weer op de agenda kan komen.

 

Meer informatie: Karst Weening (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)