NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 04 december 2018 10:39

Nabije markten soms toch ver weg

Nr24a landbouwraden news1Taal en cultuurverschillen maken zaken doen met nabije markten als België, Duitsland, Frankrijk en VK een onverwachte uitdaging. Dat bleek tijdens de ‘kansenseminar nabije markten’ op donderdag 29 november 2018 in Den Haag.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) had vier Nederlandse Landbouwraden uitgenodigd. Cindy Heijdra, landbouwraad in Parijs, wees erop dat de taalbarriére vermindert doordat steeds meer Fransen Engels spreken. De landbouwraad in Berlijn, Peter Vermeij, wees op het belang van beurzen in Duitsland.


Caroline Schauvlieger legde uit dat Vlamingen en Nederlanders dezelfde taal spreken, maar elkaar niet altijd verstaan. Nr24a landbouwraden news 2Tim Heddema maakt als landbouwraad in London de perikelen rond Brexit van dichtbij mee.

Veel blijft onzeker over de uitkomst van de Brexit. Bepalend is onder meer de behandeling van het Brexit-akkoord in het Britse Lagerhuis op 11 december 2018.

De contacten met deze Landbouwraden zijn voor de NAO van groot belang. Zij ondersteunen bijvoorbeeld de jaarlijkse NAO-stand op Potato Europe 2018.

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)