NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 20 november 2018 09:10

PCC update Hygiëneprotocol Ringrot

Nr23f PCC newsHet PCC Hygiëneprotocol Ringrot is geüpdated. De voornaamste aanpassing is de definitie van transportmiddel. Aan de definitie zijn naast onderlosser of kipper, ter verduidelijking ook ‘platte bak’ en ‘container’ als voorbeelden toegevoegd. Reden is dat pootaardappelen voor binnenlandse gebruik ook met deze transmiddelen worden opgehaald.

Voor telers is een verlichting van het protocol dat de registratie van bewerkingsvolgorden niet meer per se hoeft voor teeltwerkzaamheden. In het geval van een ringrotverdenking vergemakkelijkt een registratie van de teeltvolgorde wel het traceringsonderzoek. De registratie van bewerkingsvolgorden blijft verplicht voor ontvangst van pootgoed, poten, oogst, verwerking en aflevering. Hobbykwekers hoeven overigens niet mee te doen aan het PCC Hygiëneprotocol Ringrot. De NAK controleert deze kwekers tijdens een bedrijfsinspectie op basis van het PSTVD-protocol. Dit protocol wordt gelijkgesteld aan het PCC Hygiëneprotocol Ringrot.

De PCC heeft tevens adviserende richtlijnen ter voorkoming van de verspreiding van virulente AM opgesteld (PCC aanpak virulente AM, richtlijn voor de pootgoedteler). De AM-richtlijnen maken geen onderdeel uit van de controle op naleving van het PCC Hygiëneprotocol Ringrot.

Contactpersoon Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

De geüpdate versie van het PCC Hygiëneprotocol Ringrot staat op www.nao.nl - Erkenning

De AM-richtlijn is ook beschikbaar op www.nao.nl - Erkenning