NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 27 maart 2018 07:44

Actieplan Plantgezondheid definitief rond

Nr7c plant newsHet bestuur van de Branche Organisatie Akkerbouw heeft het Actieplan Plantgezondheid definitief vastgesteld en ook de financiering rond. Al het benodigde teeltonderzoek wordt vanuit de teeltheffing gefinancierd (€1,8 miljoen/jaar). De overige kosten voor het proces en de communicatie worden door de ketenpartijen betaald. Het betreft de akkerbouw dus behalve aardappels doen ook de granen en de suikerbieten mee. Ook de NAO is partij en is daarmee lid van de Stuurgroep, de technische groep en  de communicatiegroep.

 

Het Actieplan heeft een tijdshorizon t/m 2030. Het doel is dat teeltsystemen in de Nederlandse akkerbouw gezonde en weerbare planten leveren, waarbij de bodem gezond blijft en de teelten economisch rendabel zijn. De aanleiding voor het actieplan is de voortdurende maatschappelijke discussie rondom plantgezondheid, bodemvruchtbaarheid en gewasbescherming. Daar willen de akkerbouwketens een antwoord op formuleren. BO Akkerbouw wil bevorderen en laten zien dat telers zo goed en zuinig mogelijk omgaan met gewasbescherming.

Er is een stevige ambitie neergezet. Doel is dat de Nederlandse akkerbouw internationaal koploper is in aantoonbaar duurzame teeltmethoden die erkend zijn door de markt en die gewaardeerd worden door de maatschappij. In dat verband is ook contact gezocht met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit om bij de realisering van het plan samen op te trekken want de overheid stelt niet alleen randvoorwaarden maar kan ook maatregelen treffen om de doelen mede mogelijk te maken.

Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.