NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 14 juni 2022 11:33

Nationale Aardappelrooidag op 3 sep. 2022

Nr11a Rooidag new1Op zaterdag 3 september 2022 vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Vorig jaar riep de NAO samen met de deelnemende bedrijven in de promotiecampagne Power tot he Pieper deze feestelijke dag vol pieper-activiteiten in het leven om de oogst te vieren.

Wegens succes is de feestdag dit jaar nog grootser georganiseerd, met meer deelnemende telers en meer activiteiten. Bezoekers trekken onder meer samen met een boer de akkers op om het rooien van de aardappelen onder de knie te krijgen en een zak voor thuis te vullen. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om bezoekers te leren over de groei en oogst van de oer-Hollandse aardappel. Toegang is gratis.

Leerzame activiteiten

De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de boer. Vul een zak nieuwe aardappels op de akker en leer hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Bekijk de rooimachines, ga creatief aan de slag met aardappelstempels of breek het aardappelschil-snelheidsrecord. Verder zijn er ook kids-workshops over hoe aardappels het best bereid kunnen worden. De activiteiten variëren per locatie.

Rooidag2

Van poot tot bord

Dit jaar staat de Nationale Aardappelrooidag in het teken van leren waar je eten vandaan komt. Uit het grote pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 35% van de Nederlanders niet weet waar de aardappels in de winkel vandaan komen. Onder de stedelingen is dit zelfs 39% en in de leeftijdscategorie 18-30 41%. Dit terwijl de aardappels letterlijk om de hoek groeien en geteeld worden en mede daardoor heel duurzaam zijn. De gemiddelde Nederlander eet per jaar zo’n 86 kilo aardappelen, waarvan 53 kilo vers en 33 kilo bewerkt (zoals in patat of chips). De NAO en de bedrijven hopen met deze dag vol activiteiten Nederlanders weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen.

Praktische informatie

De eerste locaties zijn inmiddels bekend, de lijst met locaties wordt verder aangevuld op www.aardappels.nl.

Brielse Boer
Maasdijk 18
3238 LB Zwartewaal

Familie van der Velde
Peuterdijk 59
3249 AW Herkingen

V.O.F. W. en J. Elema
Kolholsterweg 1
9987 NL Zijldijk

De Nationale Aardappelrooidag is van 11:00 tot 16:00 uur te bezoeken, de exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.