NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 11 mei 2021 12:39

NAO resultaten seizoen 2020-2021

Nr10a NAO resultaten newsDe NAO heeft t.b.v. de leden de resultaten van het aflopen seizoen weer op een rijtje gezet. In bijgaande brochure wordt per thema in detail aangegeven wat er met de beschikbare inzet gebeurd is. Tevens is deze brochure op de openbare website van de NAO te vinden.

 

Onderstaand enkele punten uit de brochure.

 

De NAO probeert invloed uit te oefenen in het belang van de handel in diverse organisaties

Zo is in de NAK het proces van de nacontrole in 2020 – als gevolg van corona - moeizaam verlopen. Via bestuur en commissie heeft de NAO en vertegenwoordigende bedrijven namens de NAO ingezet op zoveel mogelijk handhaven van de nacontrole. Door de inspanningen van NAK is uiteindelijk het proces in goede banen geleid.
In de BO Akkerbouw heeft de NAO actief ingezet op uitvoering van het Actieplan Plantgezondheid voor een robuuste aardappelteelt in 2030 en ook het weer mogelijk maken van toekomstig teeltonderzoek via een nieuwe algemeen verbindend verklaring.

 

Een belangrijke pijler van de NAO is internationale markttoegang verkrijgen en behouden

Er zijn voor diverse landen obstakels van tafel gekregen t.a.v. importeisen en ook zijn bijv. inreisvisa voor inspecteurs verkregen. Daarnaast heeft de NAO actief ingezet op een sterkere Europese samenwerking via de koepel Europatat als het gaat om landen als Egypte, Turkije en Rusland. De leverende landen hebben een zelfde belang en verkrijgen gezamenlijk meer invloed.

 

Vanuit de promotiecampagne Power to the Pieper is er in de algemene pers aandacht verkregen voor de aardappel

Belangrijke aandachtstrekker was de opening van het stamppotseizoen door het maken van een reuze-stamppot door chef-kok en bekende Nederlander Robert Kranenborg

 

Er moet voldoende ruimte blijven voor een sterke Nederlandse aardappelteelt

Voorbeeld van een mogelijke bedreiging voor de pootgoedteelt zit verscholen in de Waddenagenda 2050. Het toekomstbeeld lijkt meer te draaien om verzilte landbouw en toerisme dan om een blijvende professionele pootgoedteelt. Vanuit de teeltorganisaties is samen met de NAO met succes een motie afgedwongen in de Tweede Kamer voor een impactanalyse van de maatregelen op o.a. de pootgoedteelt.

 

Helaas worden niet alle inspanningen die de NAO pleegt beloond met een resultaat

Zo is er intensief meegedaan in een Task Force van het ministerie van LNV t.a.v. de naderende Brexit. Consumptieaardappelen kunnen vrij verhandeld blijven worden, maar voor pootaardappelen is er geen EU markttoegang en er is slechts een exportmogelijkheid naar het VK tot 1 juli 2021. Daarna is het ongewis.
Ander voorbeeld is het zoeken naar een alternatieve behandeling voor verre export nadat chloorprofam verboden werd als kiemremmingsmiddel. Deelnemende bedrijven hebben via de Stichting NAO Projecten veel geïnvesteerd in onderzoek maar helaas is er geen geschikt alternatief gevonden.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.