NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

Nieuws

Nr10a Geo4a NAO newsDe NAO heeft donderdag 16 mei het kantoor van GEO4A geopend in Marknesse (www.geo4a.com).

Het nieuwe Businesslid biedt informatiediensten aan bedrijven in de agrarische waardeketen. De diensten integreren satellietaardeobservaties met bestaande metingen en bedrijfsinzichten om de klanten te ondersteunen bij hun groeidoelstellingen.
De aardappelsector is een speerpunt.

GEO4A werkt nauw samen met ervaren bedrijven en organisaties in de aardobservatiesector, zij hebben toegang tot de nieuwste gegevens en technologieën.

In zijn speech wees Dick Hylkema op het steeds verder globaliseren van de aardappelsector. De omvang van de Nederlandse pootgoedsector alsmede de aardappelverwerkende industrie heeft steeds meer internationale productie tot gevolg. Maar wel onder centrale regie. Dat betekent dat bijv. de behoefte aan data van de productiegebieden steeds belangrijker wordt. Zaken als betrouwbare opbrengstvoorspellingen en rassenonderscheid via satelietdata helpt dan enorm.

Hij wenste Geo4A veel succes bij deze activiteiten en overhandigde GEO4A manager Paul Oomen het Potato Handbook.

Informatie Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr8c KickOff TTW HIPHoe verbeteren we de aardappelproductie in de toekomst? Om die vraag draait het in het Partnership-programma van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) en Holland Innovative Potato (HIP). Donderdag 11 april 2019 vond de kick-off van het onderzoeksprogramma plaats in het Wageningen International Congres Centre (WICC).

Onderzoekers uit de academische wereld en het bedrijfsleven kregen tijdens de bijeenkomst de gelegenheid kennis met elkaar te maken en hun onderzoeksprojecten te presenteren. Dit om de kruisbestuiving tussen de betrokkenen te bevorderen en samenwerking te stimuleren. Ook waren er bijdragen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en van Wageningen University & Research (WUR).

Jan Gottschall van de NAO gaf in zijn presentatie aan dat HIP belangrijk is voor het behouden van de Nederlandse positie op de internationale aardappelmarkt. TTW lichtte het belang van samenwerken toe. De dag werd afgesloten met een keynote lecture van Leo Marcelis, hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie (WU).

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Nr8a feestpiepers newsPower to the Pieper is gestart met een nieuwe social media campagne. Er wordt in deze campagne samengewerkt met 4 online influencers: ‘Smulpaapje’, ‘Lekker eten met Linda’, ‘Made by Ellen’ en ‘De hippe vegetariër’. Deze influencers zijn zelf onderdeel van de doelgroep en zijn ‘Gemakskokers’ en ‘Kookboekkokers’. Ze schrijven dus recepten vanuit de doelgroep, voor de doelgroep.

De recepten van de influencers worden op de social media van Power to the Pieper geadverteerd en op het receptenplatform www.aardappels.nl geplaatst. En natuurlijk op de (social) media van de influencers zelf.

 

De actie is aan de pers gemeld via bijgaand persbericht.Nr8a pttp news2Info: Arend Zeelenberg,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nr8b europees parlement newsDe NAO is betrokken – samen met nog 13 andere brancheorganisaties – bij de organisatie van een debat met kandidaat- Europarlementariërs. Dit in aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei 2019. Het evenement zal plaats vinden op donderdagavond 16 mei op het Plein (bij de tweede Kamer) in Den Haag. Dan zal er ook op dezelfde locatie de internationale Fascination of Plants Day zijn. Het debat zal 2 uur duren van 19.30 u tot 21.30 u. Er zullen minimaal 8 kandidaat-EU parlementariërs zijn waaronder de heer Huitema (VVD), mevrouw Schreijer-Pierik (CDA), de heer Eppink (FvD), de heer Ruissen (SGP en de heer Nedersight (D’66).

Nr8b european elections newsBijgaand de uitnodiging met de wijze van aanmelden. Er is maximaal plaats voor 100 personen.

Informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr7a PE2019 newsOp het NAO-Holland paviljoen op Potato Europe 2019 is nog een stand beschikbaar. De NAO organiseert het paviljoen zoals gewoonlijk in samenwerking met het ministerie van LNV. Dit jaar vindt Potato Europe plaats in Kain in België.
De beurs is op woensdag en donderdag 4 en 5 september 2019.

Hier vindt u nadere gegevens over de beurs:
Meer informatie, Website beurs, Inschrijven

Contactpersoon Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Nr6a Fytocompass newsNAO is nauw betrokken bij de oprichting van de website fytocompass.nl. Het doel is het vergroten van de bewustwording over fytosanitaire risico’s. De Nederlandse overheid en andere organisaties in de plantaardige sector ondersteunen het initiatief.

De website biedt ondernemers informatie over ziekten en plagen, ook kunnen ze een Fytosanitaire RisicoInventarisatie en -Evaluatie (F-RIE) maken. Dit draagt bij aan een betere bewustwording van fytosanitaire risico’s. Dit verkleint het risico op een incident voor de ondernemer en voor de hele keten.

 

FytoCompass biedt naast de risico-inventarisatie, alerts bij risico’s, nieuws over actuele vondsten en een kennisbank met informatie over plagen, ziekten, protocollen, ect. Iedere teler kan via Mijn FytoCompass op de website een profiel aanmaken en direct starten met invullen van de vragenlijsten.

Contactpersoon Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Lees: Persbericht PlantgezondheidEvent

 

Nr6d PotatoExpo news1Als “Country of Honour” krijgt Nederland een prominente plaats op de China Potato Expo van 2019. Deze wordt gehouden in Peking op donderdag 28 juni en vrijdag 29 juni. De Nederlandse ambassade is nauw betrokken en de landbouwraad Henk Stigter, nodigt u dan ook uit om deel te nemen in het Holland Paviljoen.

Geïnteresseerd?  Via onderstaande links vindt u meer informatie over de beurs en een reserveringsformulier indien u deel wilt nemen in het Holland Paviljoen.

Ook als u besluit om alleen te bezoeken hoort de Nederlandse organisatie dat graag, zodat u kan worden geïnformeerd over de parelelle activiteiten. Er zal onder andere een seminar door de ambassade, Orange Potato en de beursorganisatie gehouden worden; er zijn kookdemonstraties; en er zullen product promotie shows plaats vinden. Neem hiervoor contact op met: Ina Enting: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M: + 86 15010748990 (CN), M: +31 628360817 (NL), of
Henk Stigter (Landbouwraad Peking): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M: +86 139 0117 9140

Voor meer informatie: Karst Weening, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Nr6d PotatoExpo news2

Nr6e Plantgezondheid newsVorig najaar is het Actieplan Plantgezondheid van de BO Akkerbouw gelanceerd. Er is een stuurgroep geformeerd en ook de NAO doet actief mee aan het plan omdat een vitale teelt in Nederland van groot belang is ook voor de handel en de gehele keten.

De akkerbouwketen werkt met dit ambitieuze actieplan aan lagere milieu-impact, een vitalere bodem en meer biodiversiteit. Ambitie is in 2030 koploper te zijn in duurzame teeltmethoden die afnemers erkennen en die maatschappelijke waardering krijgen. Het actieplan moet ook voorkomen dat ad hoc maatregelen worden genomen of opgelegd, niet passend bij of verstorend voor teeltmethoden en -systemen waar de sector zelf perspectief in ziet.
De uitvoering van het Actieplan ligt niet alleen bij de BO Akkerbouw maar juist ook bij de diverse sectoren en ketens. De BO doet de coördinatie doen en daartoe is op parttime basis Geert Pinxterhuis aangetrokken.

De actuele stand van zaken staat beschreven in bijgaand A4

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Nr6b PPSvirus news1Op vrijdag 22 maart 2019 kwamen de deelnemers van de PPS Virus- en vectorbeheersing bijeen.

Het doel van de PPS is het ontwikkelen van een duurzame, effectieve en klimaatbestendige set beheersmaatregelen tegen virusinfecties. Om het onderzoek goed aan te laten sluiten bij de praktijk gaven de deelnemers tijdens de workshop in Wageningen de belangrijkste risicofactoren aan, zoals opslagplanten.

 

 

 

Nr6b PPSvirus news2Deelnemers aan de PPS zijn (via de Stichting NAO-Projecten): Agrico, Agroplant, Averis, C. Meijer, HZPC, Royal ZAP, Schaap Holland en Stet Holland.
De overige partners zijn: Pootaardappel Academie Flevoland & Noord-Holland,  Stichting IRS, NAK, Agrifirm Plant, CAV Agrotheek, Bayer CropScience SA-NV, Koppert Biological Systems, De Groene Vlieg Bio Control, Certis Europe BV, Belchim Crop Protection BV, Stichting Veldleeuwerik en Suikerunie.

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Nr5a Agrico news1De NAO Werkgroep Productiespecialisten bezocht onlangs het Agrico Kwaliteitscentrum in Emmeloord.

De werkgroep kreeg uitleg over het monitoren van de kwaliteit en vitaliteit van pootaardappelen. Het centrum heeft klimaatkamers waarin de aardappelen worden verwarmd.

De proeven in de klimaatkamers leiden tot voorspellingen over hoe rassen en partijen zich over langere tijd kwalitatief houden.

 

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 https://agrico.nl/nieuws-and-media/pers-nieuwsberichten/451-agrico-bouwt-innovatief-kwaliteitscentrum-voor-haar-aardappels

Nr5a Agrico news3 Nr5a Agrico news2
  Nr5a Agrico news4
Pagina 1 van 7