NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

Nieuws

Nr16a LNV news4Op donderdag 21 september is een groep van tien ambtenaren van LNV op uitnodiging van de NAO een dag op pad geweest in de aardappelsector. Het betrof een groep van de directie Europa, Internationaal en Agro-economie (EIA) aangevuld met enkele andere personen van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel.

Een uitgebreid bezoek aan de R&D locatie van HZPC te Metslawier stond als eerste op het programma. De presentatie door Robert Graveland en Frank van der Werff werd als zeer boeiend ervaren. Zij gingen in op de complexiteit van de aardappelveredeling, de stappen die gemaakt worden richting verduurzaming, de noodzaak van zoet water, het risico van biologische teelt t.a.v. resistenties en de strenge fytosanitaire eisen van afnemende landen in relatie tot een afnemende beschikbaarheid van middelen. Ook werd aangegeven dat deze beschikbaarheid veel sneller afneemt dan de veredeling kan bijhouden met resistenties. Mede door gebrek aan moderne veredelingstechnieken.

Door de NAO werd aangegeven dat de capaciteit van de overheidsdiensten (met name NVWA en LNV) cruciaal is voor de afzet van pootgoed en om de sterke positie van Nederland te behouden. Ook voldoende teeltareaal in Nederland is nodig om de ketenpartijen voldoende focus te laten houden op Nederland.

Na grote hoeveelheid vragen is er door HZPC een rondleiding verzorgd. Daarna werd een bezoek gebracht aan het akkerbouwbedrijf van Sieger Talsma te Ternaard. Vader en zoon spraken de groep toe, gaven een rondleiding gevolgd door een gesprek in de kantine.

Ook hier kwamen dezelfde onderwerpen terug zoals gewasbescherming, de mestwetgeving, verzilting en de risico’s van biologische teelt. Ook gaven zij aan trots te zijn op de positie die Nederland heeft in de wereld als het gaat om pootaardappelen en het grote belang om deze positie te handhaven mede gezien de grote bevolkingsgroei in de wereld.

In de bus terug is er nog flink nagepraat door LNV en NAO over het bezoek en ook zal de opgedane informatie breder verspreid worden binnen de LNV afdelingen.

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr16a LNV news1 Nr16a LNV news2
Nr16a LNV news3 Nr16a LNV news5
Nr16a LNV news6 Nr16a LNV news7
Nr16a LNV news8 Nr16a LNV news9
Nr16a LNV news10 Nr16a LNV news11

Nr15a PE newsNederlandse, Belgische en andere buitenlandse bezoekers wisten het NAO-Nederland-Paviljoen op Potato Europe 2023 goed te vinden. Dat bleek ook tijdens de netwerkreceptie op het paviljoen aan het einde van de eerste beursdag (woensdag 6 september 2023).

Dick Hylkema trapte de receptie af, waarna Carla Boonstra inging op het toenemende belang van duurzaamheid. Zij is de landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Brussel. De landbouwraad deed een ronde onder een aantal standhouders op jaarlijkse beurs, die deze keer plaats vond in Kain (België).

De bedrijven en organisaties die een stand huurden in het paviljoen waren Schaap Holland, Naus Agriboxes, Aardappelwereld, Nedato, Perfect Plants, Royal ZAP/Semagri, Q-potato, E Green Europe, Eqraft, Solynta, VHM en Plantera. Horizon Flevoland had als substandhouders in zijn stand: Agri Poppe, Dijkstra, MCR en Geersing. Met deze deelnemers waren veel schakels uit de aardappelketen vertegenwoordigd.

Contact: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Nr15a PE news1  Nr15a PE news2 
 Blik op Potato Europe

Standhouders met gemeenschappelijke lounge

Nr15a PE news3   Nr15a PE news6
Het buiten gebeuren

Nr15a PE news5
Landbouwraad Carla Boonstra (links) in gesprek met Jeffery Dijk van Agrico

 

Nr15c Velddag news1Op 30 augustus jl. heeft de NAO de Aardappel velddag geopend op proefboerderij de Rusthoeve. Organisator Delphy had een programma gemaakt voor akkerbouwers om de proeven te bekijken die moeten leiden tot een robuuste aardappelteelt.

In de middag werden de telers en ook de aanwezige handelsbedrijven meegenomen langs de verschillende proeven met betrekking tot het telen van een robuuste aardappel. Denk hierbij aan proeven met vermindering van kunstmatige stikstof, optimalisatie van gebruik van gewasbescherming en een duurzame start van het teeltseizoen.

Het gaat om praktische handvaten waar de teler direct mee aan de slag kan.

Nr15c Velddag news2Het project wordt o.a. ondersteund door de provincie Zeeland.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr15B Rooidag news1Op zaterdag 2 september 2023 vond – vanuit het NAO promotieproject Power to the Pieper - de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Honderden bezoekers per bedrijf konden aardappels rooien. Gestart op 1 bedrijf in 2021 en 6 bedrijven in 2022 wordt de dag nu nog verder uitgerold naar 10 bedrijven. Helaas kon 1 locatie geen bezoek ontvangen door de overvloedige regenval. Maar het weer werkte verder uitstekend mee op 2 september.

Trotse boeren stelden hierbij hun akkers open voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Vanwege het grote succes verdubbelde het aantal deelnemende telers ten opzichte van vorig jaar: negen boerenbedrijven in zeven provincies organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles Nr15B Rooidag news4bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces. En om een tasje aardappels zelf te rooien voor thuis. De dag was een leerzaam en gezellig evenement voor het hele gezin.

 

Aandacht voor voedselverspilling en milieu

Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu. Ook dat kwam goed naar voren via opvallende grote posters op alle bedrijven.

Voor kinderen was er een speurtocht opgezet naar de grootste aardappel, deze werd gevonden in Montfort bij Maatschap Zeelen en Wolters (1280 gram). De grootste aardappel speurneus was daarmee Juul (7 jaar).

 

Veel pers aandacht

De rooidag leverde veel publiciteit op, zowel vooraf als achteraf. Met name in de betreffende regio’s. In totaal waren er op internet zo’n honderd nieuwsberichten van allerlei aard. Er was ook op een aantal plekken regionale TV aanwezig.

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nr15B Rooidag news2  Nr15B Rooidag news3 
 Nr15B Rooidag news5  Nr15B Rooidag news6

 

 

Nr14a BO voorzitter newsDe nieuwe voorzitter van de BO Akkerbouw – Jaap van Wenum – heeft samen met de directeur André Hoogendijk, de NAO bezocht. Jan Gottschall en Dick Hylkema, beiden actief in de BO, ontvingen de beide heren.

Nadat er een toelichting is gegeven op de NAO is er gesproken over het belang van de rol van de BO voor de NAO, niet alleen t.a.v onderzoek en plantgezondheid maar ook het overeind houden van het aardappel teeltareaal in Nederland voor de internationale aardappelketen is aan de orde gekomen.

 

Ook de belangrijke rol van export is hier onlosmakelijk mee verbonden. En hoe de BO daar met de lobby aan kan bijdragen. Dit wordt de komende periode extra belangrijk gezien de komende Tweede Kamer verkiezingen.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: van links naar rechts (Dick Hylkema, Jaap van Wenum, André Hoogendijk, Jan Gottschall)

 

Nr14b PE newsDe NAO nodigt relaties, leden en belangstellende uit voor een bezoek aan het NAO-Nederland-Paviljoen op Potato Europe 2023 (België, Kain). Het paviljoen bevindt zich dezelfde locatie in de grote tent (standnummer T54) als tijdens Potato Europe 2019.

Naast de NAO telt het paviljoen 13 standhouders. Dit is het grootste aantal sinds NAO het paviljoen organiseert. Net als op andere edities organiseert de NAO in samenwerking met de Nederlandse landbouwraad in Brussel is een netwerkreceptie op het einde van de eerste beursdag (woensdag 6 september 2023).

 

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Nr13a Rooidag news2Op zaterdag 2 september 2023 vindt – vanuit het NAO promotieproject Power to the Pieper - de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats.

Gestart op 1 bedrijf in 2021 en 6 bedrijven in 2022 wordt de dag nu nog verder uitgerold naar zo’n 9 bedrijven. Trotse boeren stellen hierbij hun akkers open voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Vanwege het grote succes verdubbelt het aantal deelnemende telers ten opzichte van vorig jaar: tien boerenbedrijven in zeven provincies organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces.

En om een tasje aardappels zelf te rooien voor thuis. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.

Nr13a Rooidag news1Thema: eten om de hoek

58% van de Nederlanders let slechts soms of nooit op waar groente of fruit geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt, blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO. Dit jaar is het thema daarom “eten om de hoek”. Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: CBS).

Aandacht voor voedselverspilling en milieu

Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.

Praktische informatie

De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Let op: de exacte tijden en activiteiten verschillen per boerderij. Toegang en aardappels rooien zijn gratis.

Nr13a Rooidag news3Locaties onder voorbehoud, actueel zie Nationale Aardappel Rooidag

Gebroeders Ham/Nieuw-Vennep
Brielse Boer/Zwartewaal
Brooijmans/Kuitaart
Gebroeders van Gerwen/Wintelre
Maatschap Zeelen en Wolters/Montfort
Biologisch Landbouwbedrijf NZ27/Zeewolde
Agrofoodcluster/Emmeloord
Van Zwol Landbouw/Spijk
Akkerbouwbedrijf Evenhuis/Giethoorn

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr13b NAK keuringsreglement newsDe NAK informeerde NAO over de mogelijkheid om voorstellen voor wijziging van de keuringsvoorschriften pootaardappelen in te dienen. NAK biedt deze mogelijkheid tot uiterlijk 1 oktober 2023.

Ingediende voorstellen stuurt de NAK, voorzien van een advies, naar de sectororganisaties en de adviesraad van de NAK (oktober).

In november worden de voorstellen voor besluitvorming voorgelegd aan de vaste commissie pootaardappelen van de NAK. Besluiten van de vaste commissie hebben vervolgens goedkeuring nodig van het bestuur van de NAK.

Voor zover het wijzigingen betreft van het keuringsreglement van de NAK of de ‘Regeling Verhandeling Teeltmateriaal’ van het ministerie van LNV, is uiteindelijk goedkeuring (KR NAK) of vaststelling (‘Regeling’) door het ministerie van LNV vereist.

Eventuele wijzigingen in de regelgeving worden van kracht per 1 mei 2024.

 

Contact: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

In juni j.l. begon het tweedaags programma van de 34e Kadercursus met een gastvrije ontvangst inclusief vlaai bij PEKA Kroef in Odiliapeel. Na een bedrijfsfilm en presentatie had Peka een uitgebreide rondleiding georganiseerd door het gehele complex. Na een intensieve middag workshop over communiceren in Venray hebben de cursisten de dag afgesloten op het terras. Daar werd nog lang en gezellig geborreld en nagetafeld.

Tijdens de tweede dag heeft Marc Kroone, bedrijfsleider bij PPO Vredepeel, met veel enthousiasme de specifieke problematiek van het Zuid Oostelijk zandgebied uit de doeken gedaan. Tijdens de rondleiding was de invloed van de juni droogte heel goed merkbaar. Dankzij de stofwolken ging iedereen zelfs bedekt met een laagje Vredepeel grond huiswaarts.

Een paar weken later, op 5 juli bij het proefbedrijf van de NAK in Tollebeek, liet de zomer een heel ander gezicht zien. Deze cursusdag van de 35e viel net tijdens het hoogtepunt van zomerstorm Poly. De cursisten lieten zich echter niet tegenhouden. Na het binnenprogramma trokken de meesten de laarzen en regenpakken aan en hebben ze ondanks de storm het proefveld bezocht.

 

Nr13c ASC PEKA news3 Nr13c ASC PPO news2
De cursusisten luisteren aandachtig naar de
uitleg tijdens de rondleiding bij PEKA Kroef.
Mark Kroone doet enthousiast de specifieke
problematiek van het Zuid Oostelijke zandgebied
uit de doeken.
Nr13c ASC PEKA news3 Nr13c ASC NAK news5
De deelnemers trotseerden de zomerstorm
Poly op het proefveld van de NAK.
Bedrijfsleider Arie Groot van het NAK proefbedrijf
spuit de modder van de laarzen
na het proefveldbezoek.

 

Meer informatie, Karst Weening, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr12c SeedNL newsOp 5 oktober 2023 houdt SeedNL het jaarlijkse event in Wageningen. Via bijgaande link kunt u zich al opgeven.

SeedNL is de samenwerking (middels een convenant) tussen de sector van uitgangsmateriaal (Plantum en NAO) en de Ministeries van Landbouw en Buitenlandse Zaken. Deze Ministeries zijn tevens de belangrijkste financiers van projecten.

Doel is om de beschikbaarheid van kwalitatief goed zaaigoed voor lage- en middelinkomens landen te bevorderen.

 

Op dit moment wordt SeedNL geevalueerd want het convenant loopt eind 2023 af. De intentie van alle partijen is om door te gaan. In de ogen van de NAO is het eigenlijk nog maar net begonnen.

Aanmelden Live event HIER 

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Pagina 1 van 14